vrijdag 26 december 2008

Picasa

Picasa heeft een nieuwere versie. Ik was altijd al weg van Picasa, maar met versie 3 is-ie nog leuker. Picasa is een foto -opslag en -bewerkingsprogramma van Google. Als je bij Google zoekt op Picasa vind je het gemakkelijk. Je kunt het programma gratis downloaden en het zet al je foto's die je ( soms her en der ) op je computer hebt staan netjes in mappen en in een tijdslijn. Zó makkelijk! Maar het leuke is ook de bewerkingen die je ermee kunt maken. Rode ogen zijn nu nog makkelijker weg te werken met Picasa. 'Vroeger' moest je de rode ogen zelf markeren, nu zoekt het programma de rode ogen zelf. Bij 'ik doe een gok' worden donkere foto's of foto's die je niet zo bevallen wat betreft kleur of licht bijna altijd mooier. Je moet natuurlijk even experimenteren.... Maar de functie 'bijsnijden' is ook erg handig. Je kunt dan instellen of je hem op 10x15 of 13x18 wilt afdrukken. Zo krijg je je foto's altijd op de goede maat terug van je afdrukwinkel. Het bestellen van foto's is ook zo super met Picasa. Je zet de foto's die je wilt bestellen vast met een soort 'punaise'. Ze komen dan in een speciaal vak linksonder in je beeldscherm. Als je alle foto's die je wilt bestellen hebt vastge'prikt' druk je op de knop 'winkel'. Op dat moment stuurt het programma al je foto's uit het selecteervak naar de onlinewinkel die je wilt. AH staat erbij en Kruidvat.... Maar ik stuur ze altijd naar Pixum. Goed, goedkoop en de foto's zo op je deurmat: ideaal!
Heel leuk is ook de knop 'collage'. Zet een paar foto's vast in je selecteervak en druk op 'collage'. Je kunt kiezen voor allemaal even groot, mozaiek, stapelen etc. Gewoon even proberen. En je kunt ook kiezen voor randjes tussen de foto's. Zelfs de kleur van die randjes kun je zelf bepalen. Hier komen twee voorbeelden. De eerste is van ons allemaal op ons eigen bed in het hotelletje in Limburg:

De tweede van het spaghetti eten bij een heerlijk pastarestaurantje in Aken. Er zat een winkel naast waar je je eigen verse pasta kon kopen. Echt nog nooit zulke lekkere pasta gegeten!

woensdag 24 december 2008

Nachtje weg....

Maandag en dinsdag zijn we met z'n allen een nachtje weggeweest. Maandag zijn we naar Maastricht gereden en hebben daar heerlijk gewinkeld, gegeten en over de kerstmarkt geslenterd.
Daarna zijn we naar Eijsden gereden waar we een klein hotelletje geboekt hadden. We genoten van onze leuke kamers die ieder in een eigen stijl opgeknapt waren ( het was in een oude notariswoning ). De meiden hadden een lila kamer met boven elk bed een stukje uit de 'van Dalen' op een grote lila plaat afgedrukt. Over 'dromen', 'wakker' en 'slapen'. Peter had een griekse muurschildering en wijzelf hadden allemaal gekleurde hokjes boven ons bed met in elk hokje een schilderijtje. Erg origineel.
Na allemaal wat gerust te hebben gingen om een uur of vijf naar Luik. Binnen een kwartier waren we vanuit ons hotel in het centrum. De kerstmarkt was erg uitgebreid en Gert en de kids genoten van gepofte kastanjes ( 'marrons' ) en we aten pannenkoeken ( crépes ). Hier komt een foto uit Luik:

Na een nachtje waren we weer helemaal fris en uitgerust, en na het heerlijke ontbijt reden we naar Aken. Ook daar hebben we heerlijk gewinkeld en veel pret gehad, zoals op onderstaande foto wel te zien is.

Wat waren we moe toen we dinsdagavond om een uur of negen thuiskwamen. Maar we hebben twee heerlijke dagen met elkaar gehad!

zondag 21 december 2008

Kerstvakantie!!

Het is gewoon niet te geloven dat het nu kerstvakantie is. De laatste weken waren zo druk en hectisch dat ik me bijna niet kon voorstellen dat het ooit vakantie zou worden. Maar nu is het dan echt zo ver. Niets heerlijker dan twee weken van rust die zich voor je uitstrekken.... Ik ben ook van plan om lekker te gaan scrappen, maar eerst uitrusten.
Ik heb de laatste weken weinig gedaan, maar heb nog wel een L.O. staan over mijn jongste neefje Matthias die in de zomervakantie geboren is. Ik heb de foto gebruikt van onze eerste ontmoeting met hem. Hier komt de Lay Out van Matthias:


Hij zit hier bij Sanne op schoot en houdt de vinger van Peter vast... Is het geen schatje?

zondag 14 december 2008

Herfstboekje

Eindelijk mijn herfstboekje gefotografeerd. Komt-ie:


zaterdag 6 december 2008

Pakjesavond...

Na een hele gezellige pakjesavond wil ik jullie toch even wat foto's laten zien. Bij ons hoort bij pakjesavond een surprise én een gedicht als het even kan. Nu was het een hele toer om het voor elkaar te krijgen maar er was voor iedereen een leuke surprise en dat is toch het mooiste van de avond!

Hier komen ze van oudste af aan: Gert. Hij was getrokken door Lieke en die was druk in de weer geweest met waxinelichtjes smelten met rood waskrijt erbij. Ze had dat in een wijnfles gegoten met een lont erin. Toen alles hard was het glas stukgeslagen en ziedaar:  een prachtige kaars. Een papiertje met de aanwijzing waar het cadeautje lag ( op het toilet ) moest hij uit de kaarshals peuteren. Hij kreeg een mobielhouder voor op zijn arm voor het hardlopen.



Ikzelf was getrokken door Peter. Mijn gedicht begon met: "Lieve Ar..." Peter had een heerlijke 'arretjescake' voor mij gemaakt ( recept van de studentenvereniging ) Daar moest ik in gaan graven, en tenslotte kwam er een pakje met vier leonidasbonbons uit. ( hij weet wat voor een lekkerbek zijn moeder is! ) Verder had hij nog leuke scrapspullen gekocht maar die zaten in een tasje dat erbij zat en waren gelukkig niet begraven in de arretjescake!




Peter was getrokken door Sanne. Nu weten we allemaal dat Peter een C.S. Lewis-fan is. En in het bijzonder van de boeken/films van Narnia. Daarom had Sanne de kleerkast uit 'the lion, the witch and the wardrobe' van een doos gemaakt. Hij kreeg er de cd 'psalmen voor nu-deel 3' bij.




Dan Lieke. Die had ikzelf getrokken. Ze wilde graag van die haarspeldjes die je tegenwoordig weer ziet. Ik had hele leuke stippeltjesspeldjes gevonden bij Claires en een soort 'scrap' gemaakt op een smal boekendoosje ( van bol.com ) waar ik de speldjes in verstopt had. Ze kreeg ook nog een oorbellenhanger waar ze alle oorbellen die ze normaal altijd kwijt raakt aan op kan hangen....




Rianne was door Gert getrokken. Zij wilde graag een goede koptelefoon. Dat is Gert wel toevertrouwd. Hij heeft stad en land afgelopen voor een goeie en vond hem bij Dixon. Toen ik voor school bezig was om melkpakken af te knippen voor kerstlantaarntjes zag hij ineens wat in de afgeknipte bovenkanten en maakte daar een koptelefoon van:



Ten slotte onze Sanne. Rianne had een prachtige dansmat voor haar gemaakt. In het gedicht stond dat ze na een mooi dansje haar cadeautje zou krijgen dus ze deed erg haar best en kreeg toen een mooie leren portemonnee.



Nou dan zijn jullie weer helemaal op de hoogte. Ik hoop het de volgende weken wat rustiger te krijgen zodat ik weer wat nieuwe scrapdingen kan laten zien!