donderdag 11 september 2014

Het verhaal dat ook verteld moet worden....

Het stukje dat ik nu ga schrijven vind ik lastig. Het is moeilijk om goed onder woorden te brengen maar het is een verhaal dat ik ook verteld wil hebben.....

De meeste bloglezers weten wel dat ik overtuigd christen ben. Maar als je depressief bent heb je vaak weinig steun aan je geloof. Omdat je zo diep in de put zit kun je niet meer goed bij je gevoelens komen. De ervaring dat de Heere God bij je is is dan soms heel ver weg. Vanwege concentratieproblemen lukken bidden en bijbellezen niet meer. Ook in dit opzicht zijn de afgelopen vier jaar erg donker geweest. Gelukkig hebben er altijd andere mensen voor mij en ons gezin gebeden. Dat gaf wel wat rust.

Omdat kerkdiensten bijwonen ook niet meer lukt luister ik vaak naar 'Nederland zingt op Zondag' als Gert en de kinderen naar de kerk zijn. In mei was er in dat programma een vrouw met een heel bijzonder verhaal: Carin Schaap. Ze vertelde over hun camping die ze begonnen waren schuin tegenover voormalig kamp 'Westerbork' in Hooghalen. De Joodse mensen die door de poort van Westerbork gingen werden meestal meteen doorgevoerd naar een vernietigingskamp. In die zin was Westerbork een plaats van wanhoop.
Carin en haar man Eelco noemden hun camping 'Petach Tikvah', Hebreeuws voor 'Poort van hoop'. Door hun werk op de camping en de samenkomsten die daar gehouden worden willen ze de mensen die daar komen hoop geven!
Er is nog veel meer over te vertellen maar hier laat ik het nu even bij  wat het programma betreft. Je kunt het als je wilt terugkijken via deze link http://www.eo.nl/geloven/programma/nederlandzingt/aflevering-detail/nederland-zingt-op-zondag-469a75d924/

Ik was erg onder de indruk van het programma en ging eens op de website van de camping kijken. Behalve een camping hebben  Carin en Eelco ook een appartementje dat op de deel van de oude boerderij gemaakt is. Gert en ik zouden samen een weekje weggaan en ik kreeg sterk het idee dat we hier naar toe zouden 'moeten'. Na overleg met Gert bleek zijn baas op vakantie dus we moesten nog 2 weken wachten voordat we konden boeken. Ik was bang dat het dan al weg zou zijn maar toen we na twee weken 'groen licht' kregen was het appartement dat weekje precies nog vrij.

Om een lang verhaal kort te maken: we hebben er heel erg genoten en wat nog bijzonderder was: tijdens de samenkomst op zaterdagavond mochten we allebei heel sterk ervaren dat de Heere God wel degelijk bij ons is en voor ons zorgt. Het lied: 'Vader God ik vraag mij af hoe ik ooit heb geleefd, zonder te weten dat Uw Vaderhart al zolang om mij geeft!' kwam heel direct binnen en ook de preek leek wel voor ons gemaakt. Na de dienst heeft de voorganger ( die had gezien hoe het was binnengekomen ) samen met zijn vrouw met ons gebeden.
Ik heb er een layout over gemaakt en ik denk dat die voor zich spreekt:

De 'journaling' in het blauwe vlak is:
Ik hoorde voor het eerst over 'Petach Tikvah' dmv het EO-programma 'Nederland zingt op Zondag'. Carin Schaap ( samen met Eelco de beheerder van de camping ) vertelde daar over haar bijzondere leven en over hun camping schuin tegenover voormalig 'Kamp Westerbork'. Petach Tikvah betekent: deur van Hoop. Kamp Westerbork ( waar Carins vader ook heeft gezeten tijdens de oorlog ) was voor de meesten een 'poort van de dood'. Door de Heere Jezus en het doorgeven van de blijde boodschap, o.a. door samenkomsten op de camping willen zij een 'Deur van hoop' voor velen zijn. Ik was erg geraakt door het programma en boekte een weekje voor ons tweetjes (!) Het werd een hlele bijzondere ervaring. Tijdens de samenkomst op zaterdagavond werk ik heel bijzonder aangeraakt door de Heilige Geest, ondermeer door het lied: Vader God ik vraag mij af......

Dit is toch wat scrappen eigenlijk is: je herinneringen documenteren zodat je ze nooit meer vergeet. Telkens als ik het weer moeilijk heb denk ik aan deze hele speciale dag of ik zet het lied op wat me zo raakte!
Het lijkt me dan ook passend om deze blogpost te besluiten met de eerste zin van het refrein: Heer ik wil U prijzen!

14 opmerkingen:

  1. Heel erg mooi mam! Dat wist ik helemaal niet!! Fijn dat u zo sterk de leiding (de drang om er heen te gaan) en de aanraking van de heilige geest hebt ervaren!
    Precies dit lied heeft mij een aantal jaar geleden ook heel sterk geraakt, zo ziet u maar weer, hoe leuk God alles verweeft tot een prachtig borduurwerkje!
    DIKKE KUS!!
    Lieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een heel sterk lied :

    En ik zal nooit meer eenzaam zijn want Vader, U bent altijd bij mij!

    Dat probeer ik mezelf in moeilijke tijden voor te houden. Misschien helpt dat u ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Precies Areen dat stuk is ook zo mooi!
    Miek: <3

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het altijd heel bijzonder dat mensen zoveel troost kunnen vinden in hun geloof. Zelf ben ik niet gelovig maar ik vind het echt heel fijn voor je dat het jou zo tot steun is. xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat fijn, Arja, dat je zoveel steun in het geloof kunt vinden en er ook zo over kunt schrijven. Je hebt het heel mooi onder wooorden gebracht!
    En wat een mooie en persoonlijke lo heb je nav hiervan ook gemaakt. Prachtig!
    Heel veel kracht en sterkte gewenst op de weg die je nog moet gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi en bijzonder Arja!

    Greetz,
    Maureen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hi Arja, lees net op het forum dat het even weer wat minder met je gaat. Wil je langs deze weg dan ook nogmaals heel veel sterkte wensen. Ik denk aan je! Dikke knuffel en heel veel liefs van mij!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. https://www.youtube.com/watch?v=hFNeGMHrZCI

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bijzondere LO en bijzonder verhaal. Heel veel sterkte, licht en kracht in deze moeilijke tijd waar je doorheen gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Via het blog van Sander en Daantje kwam ik hier even lezen.
    Wat mooi dit verhaal! Zelf zit ik ook vaak in een ddepressie en dan lukt bidden en bijbellezen inderdaad niet meer. Gelukkig zijn er altijd mensen die voor ons bidden, dat is erg fijn.

    BeantwoordenVerwijderen