donderdag 29 september 2011

Granaatappels.....en.....hoofddoeken!

Wij vonden Israel echt een land 'overvloeiende van melk en honing' zoals een bijbeltekst uit het Oude Testament al over dit land zegt. We hebben zulke prachtige bloemen gezien, en overal bloeiende bomen in allerlei kleuren. En veel fruit: bananenbomen, vijgen, olijven, druiven etc. Deze granaatappels kiekte ik in Nazareth.

Papier: October Afternoon


Je kunt het je misschien niet voorstellen maar hoofdbedekking is echt een item als je in de zomer in Israel bent. Je moet echt iets op je hoofd hebben, maar een hoed of een pet gaat toch snel irriteren. Al snel begonnen de meiden allerlei doeken om hun hoofd te knopen in navolging van veel plaatselijke vrouwen. Ik vond het maar onzin, maar het stond wel leuk.... Tot ik het zelf eens probeerde, toen was ik ook verkocht. Zo' n doek is veel zachter rond je hoofd als de rand van een pet of een kriebelende zomerhoed. En bovendien neemt zo'n doek ook veel beter zweet op. De tweede helft van onze vakantie heb ik dus zelf ook een mooie hoofddoek gekocht en gedragen....Hier Sanne met een omgeknoopte hoofddoek:


Papier: Jillibean Soup/homedmade 6 bean soup

maandag 26 september 2011

Nazareth Village....

De volgende layouts zijn gemaakt met foto's van Nazareth Village. Als je ooit eens in Israel bent moet je daar beslist eens naar toe gaan! Het was zo indrukwekkend. Ze hebben daar het oude Nazareth uit de eerste eeuw nagebouwd n.a.v. opgravingen die ze precies daar gevonden hebben. En dan zijn er figuranten die de kleding dragen die toen gedragen werd! Zooooo gaaf!! Op de bovenste poseren de kinderen met Hannah de Wever die aan een prachtig weefgetouw stond te werken.... Op de onderste foto waren we in een timmermanswerkplaats waarin niet alleen volwassenen maar ook een klein jongetje stond te werken.  Zo leuk....

. . .


Ik had deze foto's al een hele tijd klaar liggen omdat ik ze zo mooi vond. Maar het lukte maar niet om er mooi papier bij te vinden. De steen/kleisoorten van de huisjes, het zand op de grond: het zijn hele andere kleuren dan hier in Holland. Ten einde raad ben ik tussen mijn oude papier gaan zoeken. En ik vond en herontdekte Scenic Route weer. Een prachtig merk met mooie rustige dessins. En hele warme kleuren! ( Jammer dat het merk geen papier meer maakt! ) Toen ik eenmaal het bijpassende papier gevonden had rolden deze layouts zo uit mijn handen. Zomaar op 1 zondag, gisteren dus.... Deze zijn dus echt vers van de pers.  ( Als je klikt wordt de foto groter en kun je hoop ik de journaling lezen. )

donderdag 22 september 2011

Hartenwens en Blue Bay Hotel!

Onze dochter Lieke is al heel lang dol op kamelen. Ze spaart ze ook in allerlei materialen en formaten en heeft er al best heel wat! Toen we dus door de woestijn van Judea reden en daar bij een koffiestop kamelen waren waar je op kon rijden moest ze dit eigenlijk wel doen. Bij nader inzien vond ze het toch wel eng, maar samen met Sanne heeft ze het toch gedaan!

Dat levert toch een unieke foto op voor bij haar verzameling! Voor haar verjaardag in augustus heb ik van deze foto een canvasje laten maken. Hier de layout:

Papier: October Afternoon/Boarding Pas


De volgende layout is opgebouwd rond een afscheidsfoto op de laatste dag bij het Blue Bay Hotel in Netanya. We zouden aan het einde van de middag vliegen dus hadden nog even tijd voor een fotoshoot.


Papier: Little Yellow Bicycle/Sweet Summer Time

zondag 18 september 2011

En weer een paar.....

De schets op het SA-forum had ik juist van de week zitten maken. Ik had hem ( net als Elske ) van Pagemaps geplukt! Dus doe ik deze keer ook eens mee en ben wel heel snel;-)

Papier: Jillibean Soup


Pas vroeg er al iemand in een blogberichtje: En heb je ook in de Dode Zee gelegen? Ja dus, en ik kan je vertellen: het was heerlijk. Maar je kunt je niet voorstellen hoe warm ( heet ) het water was. Als je badwater zo warm was zou je er meteen koud bij doen! Het insmeren met modder was ook erg komisch. Daarna moest je douchen met 'zwavelwater'. En dan ging je met een treintje naar de Dode Zee om daarin te drijven. ( Vroeger lag de Spa direct aan het water, maar doordat het water in de Dode Zee zo zakt moet je nu met een treintje....) Toen we op  de terugweg in het treintje zaten waren we helemaal rozig en slaperig. En......we hadden een huidje als zachte babybilletjes, zoals de gids zei;-)


Papier: Echo Park/Splash

donderdag 15 september 2011

Weer verder over Israel!

Twee nieuwe Israel-lootjes, het is haast onvermijdelijk;-) Op de eerste is een foto te zien die gemaakt is in de Orthodox-Joodse wijk Mea Shearim. Het was zo bijzonder om daar rond te rijden. Onze gids reed ons hier naar toe voor hij ons naar het hotel bracht dat eigenlijk 'om de hoek'  lag bij deze wijk, het Caesarhotel in Jeruzalem. Deze foto is dus uit de bus gemaakt, maar met wat verbeter-trucs zie je aan de foto eigenlijk niet meer dat er glas tussen zit.... ( op de foto klikken is hem vergroten... )

Papier: ik heb geen papier gebruikt voor deze layout. Ik heb alleen mijn voorraad tape en plakband gebruikt!


De tweede foto is gemaakt vlak voor we weer uit Jeruzalem vertrokken en naar Netanya gingen. Peter wilde graag nog naar de Knesset waar de levensgrote Menorah staat en Hanan had dat aan hem beloofd. Er was nog steeds niks van gekomen dus Hanan kondigde deze morgen aan: 'Voordat we Jeruzalem verlaten gaan we nog even langs de Knesset want dat heb ik Peter beloofd!'


Papier: Simple Stories/Destinations


Even een grappig verhaaltje over de uitgesneden menorah rechtsonder op de layout. ( van de Slice-card: Calendar ) Dit was eigenlijk een Chanoekia. Ik heb er twee armen tussenuit geknipt.  Een Chanoekia is een kandelaar met 8 armen en 1 middelste ( verhoogde ) aansteekvlam. Dat negende lichtpunt in het midden wordt ook wel ' sjamasj' dat is dienaar genoemd. Elk van de 8 vlammetjes wordt aangestoken vanuit die middelste( dienaar.)  De Chanoekia is speciaal voor het 'Chanoekiafeest' ( ' lichtjesfeest' ) in december. De menorah heeft zeven armen die allemaal even lang zijn en is voor het wekelijks gebruik het hele jaar door. Onze  kinderen zagen meteen dat 'mijn' menorah een 'chanoekia' was vanwege de iets verhoogde middelste arm.... ( hadden goed naar de gids geluisterd ;-) )


maandag 12 september 2011

Even wat anders.....

Even tussen de Israel-layouts door een ander onderwerp. Anders zou ik jullie misschien gaan vervelen;-)

Ik heb gescrapt over mezelf als baby met mijn oma. Oma Voskuil was dol op mij ( en ik op haar! ). Ze zei altijd tegen me: 'Hoe groot wordt Arja?'   En dan stak ik enthousiast allebei mijn armen in de lucht. ' Zooooo groot! ' zei ze dan. Ik vind de foto zo schattig. Ze heeft dat verhaal ook toen ik groter was altijd verteld en nu zie je het echt  'gebeuren' !

Papier: Cosmo Cricket.


Ik heb ook over Gert gescrapt, een foto uit de meivakantie. We waren met de twee jongsten in Burgers Bush in Arnhem. De meiden zijn altijd zo gek op hun vader, dat laat deze foto ook weer heel mooi zien:


Papier: Jillibean Soup

dinsdag 6 september 2011

Mooie foto's.....

Behalve de foto's waar mijn dierbaren op staan heb ik ook heel veel prachtige foto's van Joodse mensen en kinderen. En natuurlijk van natuur of landschappen.

Deze keer heb ik met zulke foto's gescrapt.

De eerste is van een Joodse vrouw die op het tempelplein bij de Klaagmuur stond te bidden. Ze stond niet vlakbij de klaagmuur. Daar is het heel erg druk, het is echt dringen om daar een plekje te krijgen of een briefje met een gebed tussen de oude stenen te stoppen. Deze vrouw stond een heel eind bij de drukte vandaan te bidden. Ik had al een tijdje naar haar staan kijken, ze ging er zo in op! Ze had een gebedenboek in haar hand. ( Er staat op het tempelplein ook een tafel met gebedenboeken die je kunt pakken.) Af en toe kuste ze het boek en hief het dan op naar de hemel om haar gebed kracht bij te zetten. En let ook eens op de  prachtige kleren die ze draagt!

Papier: Making Memories


De volgende layout is gemaakt met een 'uitzichtfoto'. We waren naar de berg van afgrond gereden en hadden daar prachtig zicht op Nazareth aan de ene kant. Maar als je met je rug naar Nazareth ging staan zag je een beeldschone lappendeken van kleur aan de andere kant. Schitterend! Verschillende blauwtinten, groenen, geel, bruin en bijna donkerrood.... Kijk zelf maar:


Papier: verschillende tinten cardstock

zondag 4 september 2011

Mijn stapel mindert nog nauwelijks..... ;-)

Tjonge wat heb ik nog veel Israel-foto' s liggen, heerlijk!! Ik ben het nog steeds niet zat om ze te scrappen. Het is toch net of je weer even in het land terug bent als je met de foto' s bezig bent. Het is bijna onwezenlijk dat we er echt geweest zijn....

De volgende twee lootjes zijn gemaakt met het Basic Grey-papier Wander. Ik kende het eigenlijk niet, maar kwam het in het voorjaar tegen op de Creabeurs in Hardenberg. De kleuren spraken me erg aan en het papier kwam nu goed van pas bij deze foto's. Want het is raar maar voor 'Israel-foto's'  gebruik je toch weer heel andere kleuren dan voor Nederlandse foto's. In Israel zijn de kleuren heel anders, veel geler....

...


In de titel van dit laatste lootje zit een regel van de berijmde versie van Psalm 122: Jeruzalem dat ik bemin.... ( wij treden uwe poorten in! )